Video: Oletko sinäkin tehnyt tämän yleisen virheen – ja väärän päätöksen?

Laadukas päätöksenteko

Kun toimit päättäjänä ja vaikuttamisammatissa, niin olet varmasti törmännyt kognitiivisiin vinoumiin. Näillä siis tarkoitetaan ajatteluun liittyvää ajattelun vinoumaa, harhaa, vääristymää tai virhettä. Hienosti sanottuna biasia, mutta jos tämä on liian hieno sana, niin mieti ajattelun pierua.

Näitä ajattelun ansoja on itse asiassa useita kymmeniä. Tänään tutkitaan yhtä, joka liittyy vahvistusharhaan ja joukkoajatteluun. Kyse on siitä, että vahvistusharha saa ihmisen kiinnittämään enemmän huomiota tietoon, joka vahvistaa hänen ennakkokäsityksiään ja vastaavasti jättämään vähemmälle huomiolle näkökulmat, jotka eivät tue ennakkokäsitystä.

Usein puhutaan Abilenen paradoksista, joka on peliteoreettinen kuvaus siitä, että perhe lähtee iloisesti autoilemaan ja matkalla he huomaavat, että kaikki ovat halunneet vain miellyttää toisiaan lähtemällä autoilemaan.

Naureskelin tälle aikani, kunnes meidän perhe matkusti Helsingistä Savoon mökille ja Mikkelin kohdalla meidän teini – totuuden torvi Juho kysyi, että miksi me muuten mennään mökille? Hän ajatteli kerrankin miellyttää iskää ja vaimo oli ajatellut samalla tavalla. Pahinta oli, että minäkään en olisi halunnut lähteä mökille kyseisenä viikonloppuna. Teimme siis täysin idioottimaisen päätöksen. Mikkelistä auto kääntyi takaisin ja minusta tuntui, että koiratkin alkoivat heiluttaa häntäänsä.

Vahvistusharha ja joukkoajattelu näkyy kokouksissa

Tiedämme tutkitusti, että kun kokouksessa on vähänkin enemmän jengiä, niin käy samalla tavalla kuin köyden vedossa: Jos kaksi porukkaa laitetaan vetämään köyttä, niin kukaan ei vedä täysillä, koska oletetaan toisten vetävän. Tätä kutsutaan sosiaaliseksi löysäilyksi ja sama ilmiö tapahtuu myös henkisesti kokouksissa. Kun osallistujamäärä nousee tietyn rajan yli, niin kokouksen kyky suorittaa laskee. Pahinta on se, että saatamme myös vetäytyä vastuusta. Tehdä riskialttiimpia päätöksiä, koska vastuu liukenee porukkaan, eikä kukaan ota lopullista vastuuta.

Tämä ilmentyy myös mielipiteiden esittämisessä. Jos ajattelet, että kaikki muut ovat tiettyä mieltä, et tuo omaa näkökulmaasi esille. Emme halua tuoda omia mielipiteitä esille, koska ei-tietoisella tasolla emme tietenkään pidä siitä, meidät tullaan tyrmäämään.

Tarinan opetus

Ensimmäinen opetus on, että tiimiin pitää ottaa eri tavalla ajattelevia ihmisiä. Heillä pitää olla jotain erikoisosaamista ja meidän pitää olla tarkkoja, jotta saamme erilaisia näkemyksiä pintaan. Seuraavan kerran kun olet kokouksessa, niin herkisty kun joku haluaa tuoda esiin erilaisen näkemyksen esiin. Vaikka erilainen näkemys ei menisi läpi, se jalostaa päätöksentekoa.

Tosiasiat eivät lakkaa olemasta, vaikka emme välitä niistä.

Arto Heimonen
Arto on Trainers’ Housen toimitusjohtaja, neuvottelutaidon valmentaja ja savolaisin juristi. Arto valmentaa muutosprojektien yhteydessä hallituksia, johtoryhmiä, johtoa, esimiehiä sekä vetää myös strategiaprosesseja. Tutustu Artoon tarkemmin täällä!



Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.



Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.