Blogi: Muutosjohtaminen voi olla helppoakin

Tarvitaanko johtamista, jos mikään ei muutu?

Aloitin Trainers’ Housella 5.2.2007. Ensimmäisenä päivänä kuulin viisaan kollegani mieleenpainuvan kiteytyksen, jota olen kantanut sen jälkeen omana ohjenuoranani. Kollegani sanoin,”yritykset tekisivät ihmeitä, jos ihmiset vain pitäisivät lupauksensa”. Tätä ajatusta olen vaalinut ja tutkinut seuraavat 3 000 päivää, saadessani työskennellä hienojen ihmisten kanssa muutosten läpiviennin parissa.

Ihmisten osallistaminen

Usein puhutaan ihmisten osallistamisesta. Osallistamisen keinovalikoimat ovat vain usein hieman kevyitä. Laitetaan kysely henkilöstölle ja jälkikäteen unohdetaan tyystin kertoa, miten kyselyn havainnot ovat vaikuttaneet johdon päätöksiin. Olemme hyviä kertomaan ihmisille mitä nyt pitää tapahtua ja miten se tehdään. Kuinka moni meistä kuitenkaan muistaa perustella henkilöstölle (tai itselleen) miksi olemme tekemässä sitä, mihin suu vaahdossa annamme ohjeita. Tee testi seuraavassa palaverissa ja kirjaa ylös miten monta uutta asiaa käsitellään ja kuinka monessa jätetään ihmisiä askarruttava kysymys ”miksi” käsittelemättä.

Muutosta tulee seurata

Ei riitä, että tammikuussa kerrotaan mitä pitää tehdä ja joulukuussa katsotaan onnistuiko. Liian usein päätökset jäävät ylätasolle, eikä yksittäinen ahkera ammattilainen lopulta tiedä, mitä häneltä oikeastaan odotetaan. Muutos tulee avata auki jokaisen henkilön kanssa erikseen – miten tämä vaikuttaa juuri hänen työhönsä. Kun jotain uutta tulee, jotain vanhaa pitää myös jättää pois. Mieti mistä tekemisestä asiakkaasi on oikeasti valmis maksamaan, ja mikä on vain sisäistä kehittelyä.

Edellä kuvatut ihmisten osallistamisen haasteet liittyvät motivaatioon tehdä sovittuja asioita. Suurimpana muutosjohtamisen ongelmana pidän kuitenkin sitä, että sovittuja asioita on usein liikaa ja TEKEMISTÄ ei seurata. Ihmiset oppivat, että usein kannattaa hieman odotella, sillä moni uusi asia kuolee – jos ei viikossa, niin kuukaudessa. Ei kannata ponnistella.

Haastan kaikki esimiehet ja johtajat pohtimaan sopimisen hetkellä, onko sinulla listalla jo ennestään lukuisa määrä muutoksia, joita itse asiassa ei ole vielä edes aloitettu.  Kulttuurin kannalta voi joskus olla parasta päättää, että nyt ei tehdä käsillä olevalle asialle mitään vaan viedään edelliset ensin maaliin. Pitkällä tähtäimellä luot kulttuurin, jossa ihmiset tekevät sovitut asiat sovitulla aikataululla.