Video: Kuusi vinkkiä strategian tarinallistamiseen

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.



Muistaako joukkueesi teidän strategianne?

Muistatko teidän strategian? Melko varmasti muistat, se on johtajana tai esimiehenä sinulle hyvin tuttu. Parempi kysymys on, että muistaako sinun joukkueesi teidän strategianne? Miten aiot tehdä strategiasta tai muutoksesta sellaisen, että ihmiset varmuudella muistavat sen, haluavat toteuttaa sitä ja saatte aikaseksi tuloksia?

Johtamisen kentällä puhutaan paljon tarinallistamisesta. Omassa työssäni tapaan viikkotasolla ainakin kymmentä johtajaa myyntitilaisuuksissa ja muissa keskusteluissa. Olen huomannut, että tämän kummallisen vuoden myötä monessa yrityksessä ollaan tekemässä hyvinkin strategisia muutoksia ensi vuoteen ja siitä eteenpäin. Annan sinulle alla olevalla videolla kuusi vinkkiä siihen, miten voit itse tai yhdessä ihmistesi kanssa tarinallistaa teidän strategianne tai muutosviestinne, jota kommunikoittenne ja lähdette tekemään. Otetaan siis strategiasta grippiä.

Katso alla olevalta videolta kuusi vinkkiä tarinan rakentamiseen.

Kuusi vinkkiä tarinan rakentamiseen

1. Jatkumo – looginen

Hyvä tarina on aina ihmistesi näkökulmasta jatkumo. Strategia saattaa konkreettisesti muuttaa liiketoiminnan suuntaa ja tekemistä hyvinkin paljon, mutta jos mietitään sitä ihmisten kokemusten kannalta, niin jatkumo tarkoittaa samaa kuin looginen. Strategia on helpompi omaksua silloin. Jos tarina sisältää elementtejä, joista minä tarinan kuullessani ymmärrän, että näinhän tässä pitikin käydä. Kaikki mitä olemme tehneet on tähdännyt tähän pisteeseen ja tämä on looginen jatkumo. Mieti siis teidän taustastanne ne pisteet, joilla voit osoittaa ihmisille, että tämä on looginen jatkumo.

2. Konnektiivisuus

Seuraava kohta tarinan rakentamisessa liittyy konnektiivisuuteen. Jos veisin sinut mielessäsi matkalle, kun meillä oli vielä mahdollisuus matkustaa ja olit vaikka kesälomalla. Itselläni tulee mieleen Italia ja Gardan alue, jossa olen päässyt kerran käymään. Otat käteesi valokuvan ja valokuvan kautta muistat, että tuossa ravintolassa söin hyvän kala-annoksen. Muistat lämpötilan, tuoksut ja käydyt keskustelut.

Erityisesti jos tarina saa aikaiseksi takaumia, eli konnektiivisuutta, ihmiset voivat liittyä tarinan kautta johonkin sellaiseen, joka kenties on ollut se yhteinen menestystarina. Pyri rakentamaan tarinaan elementtejä, jotka vievät takaisin edellisiin voittoihin ja edellisiin puurastuksiin. Tämä yhdistää ihmisiä. Se voi olla symboli, sana, kuva tai merkitys. Mieti konnektiivisuutta, koska tämä on alitajuisesti yksi tarinan kiehtovimmista elementeistä.

3. Koskettava

Tarinan täytyy olla koskettava, eli sen pitää puhutella. Sen pitää puhutella Jounia, kun strategiaan tai muutokseen liittyvän tarinan kertoo. Rakennat toki tarinaa kenties viidestäkin eri kulmasta. Maailman tunnetuin radiokanava on edelleen WIIFM – What’s in it for me – mitä tämä merkitsee juuri minulle. Minun pitää ymmärtää, että miksi? Mikä tämän meidän muutoksen merkitys on juuri minulle? Mitä minä siitä saan tai hyödyn? Miksi se olisi tärkeää juuri minulle? Seuraava taso on tiimitaso, eli meille. Kolmas taso on yritys, neljäs asiakassyyt ja viides markkina, yhteiskunta ja koko maailma. Älä pelästy viidettä tasoa, koska voittavat tarinat muuttavat toimialoja, kuten tähänkin asti. Se voi aluksi tuntua jännittävältä, mutta kannattaa rakentaa tarinan merkitys sen kautta, että mitä hyötyä tästä on minulle, meille, asiakkaille, yritykselle ja sitä kautta koko maailmalle. Hae sitä miksi, koska miksi on aina tärkeämpi kuin miten.

4. Mallioppiminen

Voittavat strategiat ovat aina työteliäitä. Meidän täytyy toimia eri tavalla, käyttäytymisen täytyy muuttua. Kenties pitää kiihdyttää, jättää jotain tekemättä. Minun ja sinun ihmistesi on paljon helpompi samaistua johonkin sellaiseen, jota joku organisaatiossa jo tekee. Sinulla on varmasti siellä Liisa ja Pertti, kenties myös John, Bob ja Emilia. Jos löydät jonkun ihmisen, jota voit käyttää verrokkina kertoessasi, että itse asiassa me teemme jo tätä. Jossain meidän organisaatiossamme asiakkaamme jo nauttivat siitä, mitä meidän kaikkien tulisi aloittaa tekemään.

Hae esimerkkejä, käytä nimiä, nosta ihmisiä, pyydä heitä osallistumaan tarinan rakentamiseen. Siten muidenkin on helpompi päästä samaan kelkkaan mukaan. Helpompi kuin silloin, jos kukaan ei ole vielä tehnyt sitä, mitä meidän pitäisi nyt aloittaa. Näitäkin tilanteita on, joten voit myös hakea verrokin kilpailijoista tai toiselta toimialalta. Osoita, että vaikka tämä on uutta, niin tätä tapahtuu jo.Nyt meidänkin pitäisi päästä samaan rytmiin mukaan.

5. Esimerkit

Sinun omakohtaiset kokemukset ovat tärkeitä. Olet itse nähnyt. Sinulla on todisteita, evidenssiä ja voit viitata tilanteisiin ja asioihin, jotka ihmiset tietävät todeksi. Et puhu liian kaukaa realiteeteistä käsin, vaan saat luottamusta, olet tietoinen ja ymmärrät meidän todellisuutta. Sinulla on toimivia esimerkkejä, eli evidenssiä. Saat näitä jututtamalla ihmisiä, seuraamalla heidän työtään, haastattelemalla asiakkaita ja observoimalla. Tee omakohtaisia havaintoja, siitä ytimessä on kyse. Eli hyödynnä tarinan kommunikaatiossa esimerkkejä.

6. Mielikuvitus

Avaat TV:n ja sieltä tulee elokuva. Toteat sen tylsäksi ja vaihdat kanavaa. Strategiasta johdettujen tarinoiden kohdalla pätee sama asia. Jos tarinassa ei ole sähköä, jos se ei kutkuttele tai kutittele, niin todennäköisesti se ei ole vielä ihan valmis. Tämän kohdalla ole valmis ottamaan riskejä. Palaa hetkeksi siihen lapseen, joka on luova, leikkisä, innovatiivinen, keksii, kuvittelee ja tuo se tähän strategiaan. Nyt en tarkoita, että ala satuilla, mutta älä ole tylsä. Kutittele ihmisten mielikuvitusta. Auta heitä hahmottamaan sitä tulevaa, joka olisi mahdollista.

Tässä on sinulle kuusi konkreettista tarinan rakentamiseen liittyä vinkkiä. Nyt jäämme jännityksellä odottamaan minkälaisia strategisia suurempia tai pienempiä muutostarinoita tulemme näkemään toivottavasti parempana vuonna 2021.

Jouni Eronen
Muutoskonsultti Jouni on toiminut valmennuksen ja konsultoinnin kentällä jo lähes 20 vuoden ajan. Viime vuodet Jouni on viettänyt esimiestyön ja johtamisen kehittämisen parissa mm. tuotannossa, palveluliiketoiminnassa ja ICT-maailmassa, sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tutustu Jouniin tarkemmin täällä!