Video: Mestarin harjoitus

Tilaa viikon ensimmäinen ajatus suoraan sähköpostiisi

Se ei ole ihan sama, millä ajatuksella viikkonsa aloittaa, koska se ajatus kulkee mukanasi koko viikon. Annamme sinulle mielellämme yhden hyvän ajatuksen heti viikon alkuun ruokkimaan onnistumisiasi.



Saat jatkossa Trainers’ Housen maksuttoman uutiskirjeen, joka auttaa sinua johtamaan omaa ja muiden tekemistä parempiin tuloksiin. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Mennyttä ei voi muuttaa, mutta mennyt voi muuttaa tulevaa.

Tiedät, että mennyttä ei voi muuttaa, mutta mennyt voi muuttaa tulevaa.

Kyse on tietenkin kokemuksesta, viisastumisesta, ja oppien monistamisesta tulevaisuuteen.

Sanotaan, että harjoittelu tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina.

Mitä tämä mestarin harjoittelu oikein tarkoittaa?

Esimerkiksi urheiluvalmennuksessa katsotaan ensin pitkäjänteiset tavoitteet, välietapit, tehdään tarkka harjoitussuunnitelma ja sitten fokusoidaan keskittyneesti seuraavaan harjoitukseen ja harjoitteisiin. Mutta valmentajan kanssa katsotaan myös systemaattisesti hetki taaksepäin. Kaivetaan rakas harjoituspäiväkirja esiin.

Kyse on siitä, että urheilija oppii analysoimaan ja reflektoimaan omaa tekemistään. Siitä syntyy paljon hyvää. Tilanteeseen palaaminen parantaa suorituskykyä ja nopeuttaa oppimista. Se parantaa myös palautumista niistä kuormittavista hetkistä. Tämä pätee kaikkien taitojen kehittämiseen.

Nyt kun luet tätä niin arvelen, että olet vaikuttamisammatissa. Esimerkiksi vaikuttamis -ja neuvottelutaidoissa tämä tarkoittaa sitä, että sinulla on ennen neuvottelua kirkas tilannekuva ja tavoite. Olet mentaalisesti ja fysiologisesti virittynyt siihen totuuden hetkeen. Sitten kun se hetki on ohi, kysyt itseltäsi jälkeenpäin kolme kriittistä kysymystä:

Mikä meni hyvin?
Mitä opin?
Mitä teen jatkossa toisin?

Mestarit kirjaavat reflektion muutamalla havainnolla harjoituspäiväkirjaan.

Tässä tulee nyt päivän yksinkertainen työkalu ja vinkki. Tästä on neuvottelutaitoon monta sovellusta.

Neuvottelupäiväkirja

Neuvottelupäiväkirjaan voit kirjata illalla pari riviä päivän tärkeistä palavereista. Mitä opin itsestäni? Mitä opin neuvotteluprosessista, strategiasta, taktiikasta, tyylistä, käyttäytymisestä tai jopa itse elämästä? Muutama havainto.

Päätöspäiväkirja

Päätöspäiväkirja taas liittyy päätösten laadun parantamiseen. Herkistyt sille, millä kriteereillä teet päätöksiä. Sinun ei tarvitse kovinkaan pitkään tällaista päiväkirjaa pitää, kun alat ymmärtää, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Energiapäiväkirja

Energiapäiväkirja paljastaa, että monet juoksevat laikka punaisella koko päivän ja heiltä menee täysin ohi kuormittavat hetket. Energiapäiväkirjan avulla ymmärrät paremmin, mitkä on niitä kuormittavia hetkiä. Vedä päivän aikana väliin pieniä palauttavia taukoja ja suorituskykysi paranee kohisten.

Kun teet tällaista reflektiota hetken rauhallisessa ympäristössä ja herkistyt näille oikeille asioille suorituksessa, niin tosiasiassa uudelleenohjelmoit itseäsi. After action review ja -redo pohjautuvat tähän tekniikkaan.

Kuule ystävä. Tuhlaaminen on syntiä. Älä sinä tuhlaa tulevaisuutta, vaan nouki hetkistä arvokkaat opit. Monista ne tulevaan. Totuuden hetkissä on meille tarjolla uskomattomia aarteita, jos me vain näemme ne. Totuuden hetket ovat niitä tilaisuuksia, joissa voimme kääntää pelin kulkua ja jossa tapahtuu jotain suurta ja merkityksellistä. Näistä hetkistä on mahdollisuus myös oppia eniten.

Tulokset ja arvo syntyvät ajassa ja aika onkin mielenkiintoinen konsepti.

Joskus sinunkin aikasi täyttyy, eikä aikaa saa mistään lisää.

Älä siis hylkää sitä ainoaa ja todellista hetkeä, jossa elämä on. Läsnäolo on voimaa. Näillä ajatuksilla uuteen viikkoon.

Arto Heimonen
Arto on Trainers’ Housen toimitusjohtaja, neuvottelutaidon valmentaja ja savolaisin juristi. Arto valmentaa muutosprojektien yhteydessä hallituksia, johtoryhmiä, johtoa, esimiehiä sekä vetää myös strategiaprosesseja. Tutustu Artoon tarkemmin täällä!