Video: Mitä taito on?

Taito on ymmärrystä ja kykyä toteuttaa perusasioita

Villisti arvaan, että teilläkin tavoitellaan parempia tuloksia. En ota kantaa siihen millaisia ne ovat nyt, mutta joka tapauksessa tulevaisuudessa halutaan jotain parempaa. Silloin täytyy tehdä jotain toisin ja todennäköisesti oppia paremmaksi. Paremmaksi myyjäksi, paremmaksi johtajaksi. Eli täytyy harjoitella taitoja.

Mitä sitten on taito?

Mestarivalmentaja John Wooden määrittelee taidon niin, että se on ymmärrystä ja kykyä toteuttaa perusasioita.

Tämä on jättiläismäinen juttu. Ehkä suurimpia mitä olen itse saanut oppia kohta 20 vuoden aikana. Eli kun teillä halutaan vaikkapa myydä paremmin, niin käykää läpi mitkä ovat jo tiedossa olevat myynnin perusasiat. Kuinka ne toteutuvat teillä arjessa? On hyvin harvinaista, että perusta on todella timmissä kunnossa, mutta tulokset olisivat jotenkin huonoja.

Kokeneet työntekijät eivät aina koe, että no nyt saatiin jotain uutta. Jos vaikka myyjälle sanotaan, että hänen täytyisi ottaa selville asiakkaan tarpeet, niin veteraanimyyjä todennäköisesti nauraa sinut ulos huoneesta. Mutta sitten kun menet ja katsot, että mitä siellä oikeasti tapahtuu, niin edelleen keskimääräinen myyjä puhuu itsestään ja omista tuotteistaan, eikä niinkään ota selvää asiakkaan tarpeesta.

Johtamiseen liityy taas sellaisia perusasioita kuten palautteen antaminen. Ihmiset kuitenkin kokevat hyvin usein, etteivät saa riittävästi palautetta.

Eli varteenotettavat ja eteenpäin pyrkivät ammattilaiset palvovat perusasioita. He eivät ohita niitä missään vaiheessa uraansa. Amatöörit taas etsivät kikkoja ja nopeita oikopolkuja parempiin tuloksiin. Se ei toimi.